Indsend din nyhed

  Overskrift (påkrævet)
  Område (påkrævet)
  Navn (påkrævet)
  Tlf. (påkrævet)
  Email (påkrævet)
  Beskrivelse (påkrævet)

  Upload foto

  RingeGrønland

  https://mitmidtfyn.dk/wp-content/uploads/2023/01/groenland.png

  Hvad Grønlands indlandsis lærer os – Livestream fra Aarhus Universitet

  Hør om hvad boringer ned i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, vulkanudbrud m.m. og om hvor meget havspejlet vil stige i fremtiden.

  Hør om hvad boringer ned i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, klimaændringer, skovafbrænding, vulkanudbrud, industrialisering m.m. i historisk og forhistorisk tid.

  Via boringerne trækker forskerne søjler af is op, såkaldte iskerner. Disse iskerner viser fx at Indlandsisen har mistet masse de seneste tyve år som en reaktion på den globale opvarmning der er sket. Denne afsmeltning har bidraget til at det globale havspejl er steget.

  Hvor meget vil havspejlet mon stige i fremtiden? Det giver de dybeste boringer, der når flere kilometer ned i lag af is der er mere end 100.000 år gamle, en idé om. De dybeste boringer i Indlandsisen finder fx is fra den sidste mellemistid, dvs. fra 130.000 til 115.000 år siden, kaldet Eem-tiden. Dengang var der 5 ⁰C varmere over Grønland end i dag, og smeltning af Indlandsisen i Eem-tiden bidrog med 2 meter til den tids stigning af havspejlet. På trods af den store afsmeltning lå der stadig en stor iskappe over Grønland i hele Eem-tiden. Vi kan lære af Eem-tiden da den er en vigtig analog til det klima vi vil få over Grønland allerede i år 2100.

  Gratis adgang med tilmelding:

  https://fmbib.dk/arrangementer/voksen/hvad-groenlands-indlandsis-laerer-os-livestream-fra-aarhus-universitet

  Sted:
  Ringe Bibliotek
  Dato:
  28. februar 2023
  Kl:
  18.45

  Find Mit Midtfyn på de sociale medier

  Search
  Generic filters
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Search in excerpt